Skip to content
Home » Akryl

Akryl

Akryl eller PMMA, polymetylmetakrylat, är en klar hårdplast med mångsidiga användningsmöjligheter som ersättning för glas i olika objekt. Jämfört med glas är det ett relativt lätt och optiskt högklassigt material. Akryl är ganska böjlig och har en mjuk yta, vilket gör att den lätt kan repas i tillämpningar där den utsätts för stor mekanisk belastning (nötning m.m.). Då kan man använda en hårdbelagd akrylskiva vars yta har behandlats kemiskt för att öka skivans reptålighet.

Användingsområden 

PMMA tål UV-strålning väl och lämpar sig därför mycket bra för utomhusanvändning. Typiska användningsområden för akrylskiva är vindskyddande glasväggar till terrasser och utekök samt fönster till lekstugor och lagerbyggnader. Inomhus kan akryl användas till exempel på matbord för att skydda bordsytan samt på väggen mellan köksbänk och överskåp. Den kan också användas för att bygga olika slags vitrinskåp och skyddslock. PMMA är lämpligt för livsmedelsanvändning och kan även användas som serveringsunderlag vid festliga tillfällen.

Bearbetning 

Akryl går att borra hål i och såga även i hemförhållanden. Man bör dock vara försiktig vid bearbetningen så inte skivan spricker. Mindre hål kan borras med metallborrskär och större hål med hålsåg. Borren bör gå med jämnt varvtal hela tiden så inte skäret fastnar i skivan. 

Större öppningar och formsågning i akrylskivan kan göras till exempel med sticksåg med metallskär eller annat skär som är så fintandat som möjligt. 

Rengöring 

Akrylskivan repas som sagt förhållandevis lätt, vilket man bör tänka på vid rengöring av skivan. Använd om möjligt rikligt med vatten och torka av med en fuktig och mjuk mikrofiberduk. Akrylskivor bör inte torkas av med torr trasa eller papper. Milt tvättmedel kan användas för rengöring, men akryl tål inte lösningsbaserade tvättmedel eller andra starka kemikalier.