Skip to content
Home » Polykarbonat

Polykarbonat

Polykarbonat är en plastskiva som har mycket god stöttålighet. Det används därför ofta i objekt där man vill ha ett genomskinligt material som tål hårda stötar. Polykarbonat tål böjning bättre än akryl och kan monteras utan förformning även på välvda ytor. Som mest kan det böjas i en båge vars radie är 150 gånger tjockleken på skivan. Till exempel kan en 3 mm PC-skiva monteras på en båge vars radie eller r-värde är 450 mm.

Polykarbonat är inte riktigt lika klart som akryl, utan har en mycket lätt skiftning i blått eller grått speciellt när man ser det från sidan.

Användingsområden 

Polykarbonat- eller PC-skiva är som sagt ett mycket stöttåligt material. Det kan användas som fönster i objekt där man vill ha inbrottssäkerhet eller där det är stor risk för vandalisering. I till exempel stall eller ladugårdar med fönster kan glasfönstren ersättas med polykarbonatskivor. I industrin används polykarbonat i beröringsskydd och skyddsväggar i produktionsutrustning av olika slag. PC fungerar dessutom bra som fönster i traktorer och andra arbetsmaskiner.  

Bearbetning 

PC är mycket säkert att bearbeta i hemförhållanden. Verktyg som är avsedda för metallbearbetning fungerar i huvudsak väl även med polykarbonatskivor, och till exempel vid borrning av hål spricker polykarbonat inte tillnärmelsevis lika lätt som akryl. Cirkelsåg eller handcirkelsåg bör dock inte användas med polykarbonat. PC-skivor kan också bockas utan uppvärmning till exempel med en plåtvik. 

Rengöring 

Trots sin goda stöttålighet är även polykarbonat ett repkänsligt material. För rengöring av polykarbonat passar därför samma metoder som för akrylskiva bäst. Det vill säga rengöring med rikligt med vatten och en fuktig, mjuk duk och milt tvättmedel. Speciellt i arbetsmaskiner bör man tänka på att starka lösningsbaserade tvättmedel grumlar skivans yta.