Skip to content
Home » Vanliga frågor

Vanliga frågor

 • Vad är skillnaden mellan akryl och polykarbonat? Den största skillnaden mellan akryl och polykarbonat (PC) är stöttåligheten. PC är ett mycket starkt material och används till exempel i fönster till traktorer och andra arbetsmaskiner, skyddsväggar i industrimaskiner och andra objekt där det finns stor risk för ovanligt hårda stötar. Polykarbonat är ungefär 300 gånger mer stöttåligt än vanligt ohärdat glas. Akryl har cirka 10 gånger bättre stöttålighet än vanligt glas, och för normal inglasning och annat hushållsbruk är den ofta tillräckligt hållbar.
  En annan märkbar skillnad mellan materialen är deras UV-beständighet. Akryl är i sig själv ett UV-beständigt material och håller därför längre vid utomhusbruk. Även PC-skivor är UV-skyddade, så de lämpar sig också för användning utomhus.
 • Hur lång är leveranstiden efter min beställning? Skivorna går från fabriken inom 2–5 vardagar efter beställningen. Fraktbolaget hämtar beställningarna från fabriken tisdagar och fredagar. Beställningar som görs måndag–onsdag skickas i regel på fredagen och beställningar som görs torsdag–söndag skickas på tisdagen. 
  Under högsäsong (speciellt på sommaren och på grund av COVID-19) kan det finnas perioder då leveranstiderna är något längre än normalt cirka 2-3 veckor. Varje beställning hanteras och tillverkas individuellt, så inga produkter är leveransklara från lager.
 • Jag har inte fått någon beställningsbekräftelse, vad ska jag göra? Om du har gjort en beställning och ditt konto har debiterats men du inte har fått någon beställningsbekräftelse med e-post, kontrollera först mappen Skräppost i e-postprogrammet. Om du inte hittar någon beställningsbekräftelse, kontakta vår kundtjänst så vi kan kontrollera att beställningen har kommit fram. 
 • Hur tjock skiva bör jag beställa? Plast är ett lätt och flexibelt material. I användningsområden där plasten ersätter glas måste plastskivan ofta vara tjockare så att den håller formen. För skivor som är avsedda för inglasning finns vägledande tjockleksrekommendationer i sektionen ”Information om plexiglas”. Skivtjockleken kan minskas genom att utöka stödkonstruktionerna för skivan. Det går förstås att använda en tunnare skiva än den rekommenderade, men då kan den bli vågig och ge efter när det blåser. 
  Plastskivor som ligger an mot släta ytor (t.ex. plexiglas på matbord och plast i väggen mellan köksbänk och överskåp) kan vara tunnare. Typisk materialtjocklek i ovanstående exempel är 3–4 mm.
 • Vad betyder mjölkvit? Mjölkvit är en vit skiva som släpper igenom cirka 30 % ljus. Den kan användas bl.a. i belysningar och i objekt där man inte vill ha genomsynlighet, men ändå vill att ljuset ska gå igenom produkten. Om skivan används som insynsskydd bör man vara medveten om att det kan bildas en skugga i skivan när någon rör sig mellan skivan och ljuskällan. 
 • Vad betyder hårdbelagd? Plastskivor har mjuk yta och repas lätt. Det går att få akrylskivor i 3 mm och 4 mm tjocklek med en hård beläggning på ena sidan. Beläggningen förbättrar reptåligheten t.ex. vid nötning men gör ändå inte skivan helt repsäker. Den belagda sidan på skivan är märkt med en etikett. 
 • Vilken kantbehandling behöver jag? Det är inte säkert att det behövs någon kantbehandling alls. Men om skivans kanter är synliga (t.ex. skydd på matbord) rekommenderar vi ändå att skivans kanter slipas. Det tar bort vassa kanter på skivan och man slipper riskera skärsår. 
  Om kanterna på skivan lämnas synliga kan de även poleras. Skivans kant får en matt yta vid sågning och kan ges en glänsande finish med diamantpolering. Diamantpolering är en rent visuell behandling och ger ett professionellt intryck framför allt i tjockare skivor. Diamantpolering inkluderar även slipning av kanten. 
  Polykarbonat är ett så hårt material att det inte går att få separat kantbearbetning. Om du vill ta bort vassa kanter kan du göra det själv med vanligt, relativt tunt slippapper. 
 • Kan jag göra hål i skivan själv? Både akryl- och polykarbonatskivor kan mycket väl bearbetas hemma. Små hål kan göras med helt vanliga metallborrskär och större öppningar och sågningar kan göras till exempel med kontursåg med mycket fintandat skär avsett för metall. Polykarbonat är tack vare sin hårdhet lättare att bearbeta. Det går mycket väl att borra och till och med såga även i akryl, men det kräver större försiktighet. 
  Om du inte vill göra specialbearbetningar själv kan du kontakta vår kundtjänst innan du gör beställningen. Då kan vi ge dig en separat offert som omfattar även tilläggsarbeten. 
  OBS! Skivorna levereras skyddade med en separat film på båda sidor av skivan. Filmen bör inte tas bort innan eventuell extra bearbetning har gjorts. Då håller sig skivan repfri även när den behandlas 
 • Kan man komma förbi och hämta sin order? Nej, ordern tillverkas i vår fabrik i Finland. Vi har inget lager i Sverige.  
 • Vad kostar frakten? Frakten kostar 270:-, det är ett fast pris oavsett hur stor order du gör eller vart i Sverige du bor.